עו"ד נאור קליין: דע מאין באת ולאן אתה הולך – תכנון המשכיות חיים יציבה בעולם כאוטי ולאחר משבר
מאת : עו"ד נאור קליין
עורך דין נאור קליין מסביר כי בעולם המודרני באופן אבסורדי היינו מצפים לחיים שלווים יותר, וודאות, רווחה, יכולת לתכנן את חיינו עוד מהשלבים המוקדמים החל משלב בחירת המקצוע ועד לשלב הפרישה לגמלאות, האם העולם המודרני לקח מאיתנו את יכולת התכנון ? האם עלינו לזנוח תוכניות ארוכות טווח שמא לא יתממשו ? האם לאפשר למים הגועשים של החיים לקחת את חיינו לאן שיקחו אותנו ועלינו להמשיך לתמרן, לשרוד את הסלעים, המפלים והמערבולות של שצף קצף החיים המודרני ?
להמשיך קדימה ! … בכל מחיר ! … לא לוותר !
האמנם ? …
האם יש לנו יכולת להבטיח יציבות בתוך אי יציבות ?
כאשר נתבונן על העשורים האחרונים, נראה כי היו גם שנים טובות, תקופות יפות של שפע ושגשוג: שפע כלכלי, יציבות תעסוקתית, יציבות בריאותית, יציבות התא המשפחתי, התפתחות רפואה וטכנולוגיה מואצת וכו'. יכולת להתגבר על רעב, מחלות, קשיים חברתיים ותרבותיים, אולי אפילו שאיפה לעולם אוטופי אופוריה … העולם מתקרב אל מיטב האפשרויות המיטיבות ביותר עבורנו.
השנים האחרונות נחוות ככאוטיות ואבסורדיות מתוך מקום של שפע, האם נדחקנו אל מעבר קצה הקיבולת האנושית ? , בעולם של רפואה מערבית מהטובות אי פעם הגיעו מגיפות אשר איימו איום ממשי על האנושות, מתוך מקום של שפע תעסוקתי במגוון מקצועות וטכנולוגיות פורצות דרך – מקצועות רבים נעלמו מן העולם, ומספר לא מבוטל של אקדמאים מוצא את עצמו ללא יכולת פרנסה ראויה כפי שציפה, שפע ההשכלה החברתית נרמל את המשכורות ואת האקדמיה והאינפלציה משתוללת. בעולם של שפע – האדם נשאר שורד.
להמשיך קדימה ! … בכל מחיר ! … לא לוותר !
האמנם ? …
האם שפע אפשרויות מצמצם ? או האם שפע אפשרויות מאפשר יותר ?
אולי העולם התרחב מעבר לאפשרויות כלכליות ? אולי אנחנו מתקרבים אל עידן של שירותי AI, או אולי עלינו פשוט לוותר על מרחב בית הקבע ולצאת אל עולם השירותים הארעיים ?
תעסוקה מותאמת לתקופות ונסיבות חיים, מורכבת מחוזים זמניים ותקופתיים, מגורים בדירות מאובזרות היטב מותאמות היטב לחוזי העבודה הזמניים.
האם תם עידן הנכסים ? והגיע עת עידן השירותים ?
ובכן, מנקודת מבטי היציבות משנה את פניה, אם בעבר תא משפחתי יציב ומתפקד היה נחשב ליציבות הרי שהמציאות מוכיחה לנו שוב ושוב שלא שם תמצא את היציבות אותה אתה מחפש, האם עבודת חייך תספק את היציבות הנדרשת ? גם בתחום זה נראה כי מקומות עבודה ומשרות הינם דבר דינמי, בהתאם לצרכי הארגון או החברה שבא האדם עובד.
היציבות האישית -כלכלית מורכבת מהאלמנטים הבאים :
- יציבות דינמית ( יציבות כלכלית זמינה ל 12 חודשים קדימה) :
1.1 התמקדות בכישורי האדם ( מהם כישוריו, השכלתו, מקצועותיו ומהי יכולתו להעניק אל
הסביבה וממה להתפרנס – משכורת חודשית / עבודה כעצמאי.
1.2 ניהול כספי המזומן, הפקדונות, קווי אשראי, ובעצם נזילות כלכלית.
- יציבות מטמון( נכסים והשקעות לתווך בינוני ( 6-10 שנים) – ארוך ( 10-30 שנה) )
+ ניהול משברי חיים :
2.1 יכולת האדם לתכנן את פני העתיד ולנהל את נכסיו : ( מעבר מנכס אחד עיקרי : לרוב בית
המגורים למספר נכסים מניבים : תיקי השקעות, קרן פנסיה + השתלמות,
קופת גמל להשקעה, זכויות במקרקעין או נדל"ן מניב כהשקעה ולא למגורים).
אז מה הפתרון ליציבות ? איך לחיות בעולם דינמי כ"כ ולהבטיח את העתיד ?
התשובה הינה התאמות, תכנון וצפי העתיד מתוך תרחישים שליליים על מנת לייצר מציאות חיובית.
באמצעות כלים טכנולוגיים ומשפטיים ניתן לאפשר לאדם המשכיות גם תוך כדי ולאחר משבר .
לכן המלצתי העיקרית והחשובה ביותר הינה : לא להתבייש, להתייעץ עם איש מקצוע.
תכנון הינו קריטי בענייני : מיסוי , ניהול נכסים, עריכת יפוי כח מתמשך, צוואות, הסכמי ממון.
מדובר בכלים מעולים אשר עומדים בפני עוה"ד לעזור ללקוח לתכנן את עתידו האישי והפיננסי ולנווט את עצמו לעתיד עם תכנון, הגברת תחושת הוודאות והביטחון, יצירת שקט נפשי, והגדלת הרווחה האישית.
אביא דוגמא להתאמה במהלך חיינו על מנת להבטיח המשכיות חיים יציבה גם לאחר ותוך כדי משבר : לדוגמא יפוי כח מתמשך :
למה יכול לעזור יפוי כח מתמשך ?
לצערינו מקרים כגון תאונות /מחלות / ארועים ונכויות קשות, וכן דימנציה וירידה קוגנטיבית בעקבות זקנה : אלו ועוד מקרים נוספים עשויים לשנות את חיינו מקצה לקצה ברגע אחד לא צפוי. באותו הרגע, חיינו העצמאיים וכן היכולת לקבל החלטות הנוגעות לענייננו הרפואיים הכלכליים והאישיים עשויה להפגע.
מי שלא דאג מבעוד מועד למצב מסוג זה – עלול למצוא את עצמו נתון לחסדי מערכת המשפט הבירוקרטית, שכן החוק לא מכיר מיידית במי שרשאי לקבל במקומנו את ההחלטות הנדרשות, ונדרש לעבור הליך מורכב של מינוי אפטרופסות עם כל הכרוך בכך.
למי מומלץ לערוך יפוי כח מתמשך ?
הסטיגמה אומרת אנשים מבוגרים, לקראת הפנסיה גילאי 60 +.
אני טוען כי כל אדם בגיר, אשר מנהל חיים עצמאיים כלכליים, אישיים, ונמצא במצב בריאותי תקין קוגנטיבית הייתי ממליץ – כבר מאיזור גילאי ה 35 -40 + להכין יפוי כח מתמשך, במיוחד שהאדם התחיל לצבור נכסים בימי חייו, בעל משפחה, וכאשר תלויים בו יותר ויותר אנשים. יעשה טוב אם יכין מסמך מסוג זה, עדיף תוכנית מגירה טובה שלא ישתמש בה פעם אחת, מאשר משבר עמוק ללא מרפא.